De dermatoloog legt uit: dit doet alcohol met je huid

+ tips om je huid extra te verzorgen

Geef ons een streepje zon en we worden als magneten naar het dichtstbijzijnde terras getrokken. Zon, goed gezelschap en een fleurige cocktail in de hand, meer hebben we niet nodig voor een instant mood boost. Maar onze huid wordt er níet gelukkiger van. Annelies Avermaete - dermatoloog en mede-oprichter van Skindr - legt uit welk effect alcohol heeft op onze huid én wat je eraan kan doen.

1. Verwarring: je huidfuncties weten het even niet meer

Het is algemeen bekend dat we niet bepaald helder denken na het drinken van enkele alcoholische consumpties. ​ Maar wist je dat ook je huid in de war geraakt wanneer je alcohol drinkt? Het resultaat: vochtverlies, huidverkleuring, stijging van de pH-waarde en een verzwakte huidbarrière.

"Drink je graag een glaasje op een zonnig terras, dan kan je tot de dag nadien meer last hebben van de zon" - dr. Annelies Avermaete (Skindr)

2. Kwetsbaarheid: je huid verliest zijn antioxidanten

Niet alleen raken je huidfuncties verstoord door alcohol, maar je huid wordt ook vatbaarder voor schade. Binnen je huid schuilt een uitgebreid netwerk van antioxidanten die als taak hebben schadelijke stoffen te neutraliseren. "Alcohol zet de antioxidanten in onze huid buitenspel. Dat zorgt er onder andere voor dat we extra gevoelig worden voor zonlicht. Drink je graag een glaasje op een zonnig terras, dan kan je tot de dag nadien meer last hebben van de zon. Het zonlicht creëert namelijk vrije radicalen in je huid die schade kunnen aanrichten. Het is dus belangrijk om je huid extra goed in te smeren met factor 50", legt dr. Annelies Avermaete uit.

Naast de aanval op de antioxidanten, vergroot drinken in de zon ook de impact op de huid omdat je dan nog meer vocht verliest dan anders. Je zal misschien al zweten door de warmte op het terras, en omdat je lichaam nog meer zal zweten wanneer het de alcohol wil verwerken, verlies je dubbel zoveel vocht. Drink voldoende water tussendoor om uitdroging van de huid te voorkomen.


Wist-je-dat

Rode wijn antioxidanten bevat en onze voorraad dus aanvult in plaats van aanvalt? Toch is het niet de ideale manier om je antioxidanten op te krikken. Hieronder lees je welke effecten alcohol nog heeft op de huid, en dan snap je vast wel waarom de dermatoloog ook geen rode wijn aanraadt voor de huid.


3. Uitdroging: ook je huid droogt mee uit

Deze ligt voor de hand: net zoals op andere organen, heeft alcohol een uitdrogend effect op je huid. Alcohol is een diureticum, dat aan een snel tempo vocht verliest. Met andere woorden trekt het alle vocht uit je huid. Hoe zich dat uit? Een ruwe, doffe huid die al zijn soepelheid en gloed verloren lijkt te zijn. Bovendien kan je door dat gebrek aan soepele cellen sneller rimpels krijgen.

4. Vochtophoping: je krijgt pufferige wallen rond je ogen

Net omdat je in het algemeen zoveel vocht verliest, wil je lichaam dat compenseren. Je vitale organen zullen krampachtig alle vocht dat ze kunnen vasthouden ook echt proberen vasthouden. Dat leidt tot vochtophoping, meestal in het gezicht. Ooit al eens hele kleine oogjes gehad na een etentje of een feestje? Dan kan dat naast de kater ook liggen aan het vocht rond de ogen dat voor zwelling zorgt.


Zo verzorg je je huid bij het drinken van alcohol

Geef je huid na het drinken van alcohol wat extra aandacht met een verfrissende en vooral hydraterende verzorgingsroutine. Uitdroging, versuikering, verkleuring, veroudering, vochtophoping op de verkeerde plekken, verzwakking van de huidbarrière, alcoholische dranken zijn niet lief voor je huid. Zorg er dus voor dat jij dat wel bent.

  • Hydrateer. Zowel van binnenuit door genoeg water te drinken (win-win: dat helpt ook tegen de kater) als van buiten uit door een vocht inbrengende masker of hydraterende crème te smeren. Je huid zal je dankbaar zijn.
  • Reinig je huid. Het heeft weinig met alcohol zelf te maken, maar verwijder voor het slapengaan altijd je make-up en was je gelaat goed. Doe je dat niet, dan worden de negatieve effecten van alcohol op je huid verder aangewakkerd.
  • Smeer zonnecrème. Herinner je je dat je huid kwetsbaarder wordt door de zon? Wat extra bescherming kan dus geen kwaad.
  • Eet eieren, blauwe bessen, mandarijnen, abrikozen, passievruchten. Alle voeding die vitamine A en/of antioxidanten bevat kan je huid een boost geven om cellen te vernieuwen en opnieuw soepel en sterk te worden.

5. Veroudering: je collageen wordt aangetast

Alcoholische dranken putten het vitamine A niveau van je lichaam uit en zorgen voor versuikering door de vele suikers. Dat verstoort het hernieuwen van de huidcellen: de afname van vitamine A tast het collageen in je huid aan, en ook de suikers in alcohol zetten zich vast op het collageen, waardoor het verhardt en zich niet meer kan herstellen.

En collageen is iets wat je niet wil verminderen: het structuureiwit maakt nieuwe huidcellen aan waardoor je huid stevig, jong en gezond blijft. Zonder die cellen worden rimpels of verzakkingen zichtbaar.

6. Versuikering: je wordt gevoeliger voor acne

Nog even over die versuikering: de hoeveelheid suikers in alcohol kan ook acneklachten verergeren. Op zich zal alcohol niet onmiddellijk hevige acne-opstoten uitlokken. Maar wanneer je gevoelig bent aan acne, kan het wel voor een domino-effect zorgen. Je bloedsuikerspiegel verlaagt, je hormonen reageren waardoor je huid onzuiver wordt, je krijgt extra suiker binnen en puistjes kunnen ontstaan.

7. Verkleuring: je aders verwijden en geven een blos

Tot slot kan alcohol ontstekingen in het huidweefsel veroorzaken. Dat leidt tot de gekende blozende wangen bij het drinken. In eerste instantie trekt de roodheid weer weg, maar bij veelvuldig drinken, kan die ook permanent worden.


Wat is de limiet?

Balance is key. Je hoeft alcohol niet te laten, maar je kan best ook niet te vaak of te veel drinken. De huid is namelijk flexibel en zal zichzelf herstellen bij tijdelijke schade. Maar als je langdurig of overmatig drinkt, kan bepaalde schade ook permanent worden: zoals zichtbare aders (die verwijden door de alcohol) en een blijvende rode blos (door de grotere bloeddoorstroming van die wijde aders) of huidveroudering (huid verliest zijn soepelheid door alcohol).


Over Skindr

Skindr is een medische app die ervoor zorgt dat mensen gemiddeld binnen de 48u professioneel huidadvies ontvangen van een dermatoloog, inclusief behandelplan en voorschrift. Zonder ellenlange wachtlijsten, zonder verplaatsing, zonder gedoe.

De app werd in 2021 door dr. Annelies Avermaete (dermatoloog) en Jochen Boeykens (patiënt) in samenwerking met 20 dermatologen gelanceerd. Ondertussen is de organisatie uitgegroeid tot 1 van de grootste dermatologieklinieken in België en Nederland met duizenden patiënten. Skindr heeft als doel om patiënten de best mogelijke dermatologie-ervaring te bieden en om voor dermatologen de best mogelijke werkplek te zijn.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Skindr

Skindr is een medische app die mensen helpt om snel en professioneel huidadvies te ontvangen van een dermatoloog, inclusief behandelplan en voorschrift. Zonder ellenlange wachtlijsten, zonder verplaatsing, zonder gedoe.

De app werd in 2021 door dr. Annelies Avermaete (dermatoloog) en Jochen Boeykens (patiënt) in samenwerking met 20 dermatologen gelanceerd. Ondertussen is de organisatie uitgegroeid tot 1 van de grootste dermatologiepraktijken in België en Nederland met duizenden patiënten. Skindr heeft als doel om patiënten de best mogelijke dermatologie-ervaring te bieden en om voor dermatologen de best mogelijke werkplek te zijn.

Download de Skindr app in de Apple App Store of de Google Play Store