Tournée Minérale voor de huid

Een betere huid in 4 weken

Goed nieuws voor wie deze maand bewust past voor alcohol: het bevordert niet alleen je slaapkwaliteit en algemene gezondheid, ook je huid gaat er zichtbaar op vooruit. Dermatoloog Evelyne Lodewick van dermatologie-app Skindr legt uit hoe je huid zich week per week herstelt én hoe je die verbeteringen kan versterken.

De Tournée Minérale uitdaging biedt een ideale gelegenheid om niet alleen je drinkgewoonten, maar ook je huidverzorgingsroutine een nieuwe impuls te geven. Dr. ​ Evelyne Lodewick: “Alcohol kan tal van huidproblemen veroorzaken, zoals uitdroging, een doffe teint en zelfs vroegtijdige veroudering. Een nuchtere levensstijl – en zelfs het matigen van alcoholgebruik - kan dus aanzienlijke voordelen voor je huid opleveren. Door bewust te zijn van de effecten van alcohol op je huid en hoe je die beter kan beheersen, kan je genieten van een stralende huid, ongeacht of je deze alcoholvrije maand verder zet of niet.”


8 huidvoordelen van een alcoholstop

 1. Verbeterde hydratatie: Alcohol werkt als een vochtafdrijver. Door minder te drinken, verminder je deze dehydraterende effecten, wat resulteert in een beter gehydrateerde, vollere en gezondere huid.
 2. Vermindering van ontstekingen en roodheid: Alcohol kan een opstoot van rosacea veroorzaken, dat zich kenmerkt door rode rode ontstekingen op neus, wangen en soms het voorhoofd. Minder alcohol betekent vaak minder ontstekingen, wat kan leiden tot een afname van huidroodheid, zwelling en acne-uitbraken.
 3. Verbeterde slaapkwaliteit: Alcohol kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Door minder te drinken, kan je slaapkwaliteit verbeteren, wat essentieel is voor het herstel en de regeneratie van de huidcellen. Een goede nachtrust helpt om een frissere, stralendere huid te bevorderen.
 4. Verminderd risico op vroegtijdige veroudering: Regelmatige alcoholconsumptie kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid. Minder alcohol drinken kan de vorming van fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering afremmen.
 5. Verbeterde opname van voedingsstoffen: Alcohol kan de opname van vitamines en mineralen beïnvloeden, die cruciaal zijn voor de gezondheid van de huid. Door de alcoholinname te verminderen, verbeter je de capaciteit van je lichaam om deze essentiële voedingsstoffen te absorberen.
 6. Minder onderhuidse bloedvatverwijding: Alcohol kan leiden tot verwijding van de bloedvaten in het gezicht, wat op lange termijn kan resulteren in een netwerk van rode bloedvaatjes op de huid, vooral rond de neus en wangen. Door het matigen van alcohol kan dit risico worden verkleind.
 7. Evenwichtiger hormoonniveaus: Overmatig alcoholgebruik kan hormonale onevenwichtigheden veroorzaken, wat kan leiden tot huidproblemen zoals acne of olieachtige huid. Minder alcohol helpt de hormoonspiegels te stabiliseren, wat bijdraagt aan een gezondere huid.
 8. Algemene gezondheid en welzijn: Minder alcohol draagt bij aan een betere algemene gezondheid, wat zich vaak vertaalt in een gezondere huid. Een sterk immuunsysteem en verbeterde algehele lichaamsfuncties ondersteunen de gezondheid van de huid.

Een betere huid in 4 weken

Week 1: detox en hydratatie

In de eerste week kan je een lichte detox-reactie van de huid opmerken, zoals kleine uitbraken, terwijl je lichaam zich aanpast aan de alcoholvrije levensstijl. Dr. Lodewick: "Alcoholontwenning kan leiden tot tijdelijke onzuiverheden. Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren en te reinigen. Gebruik hydraterende serums en reinigers die zacht zijn voor de huid. Drink veel water en overweeg een vochtinbrengend masker.”

Dit is het moment om producten te introduceren die rijk zijn aan hyaluronzuur, dat bekend staat om zijn vermogen om vocht vast te houden. Breng het aan op een licht vochtige huid om dit effect te versterken. Ook antioxidanten, zoals die in groene thee en vitamine C, helpen de huid te beschermen en te herstellen van de schadelijke effecten van alcohol. Overweeg een detox-gezichtsmasker met actieve kool om onzuiverheden en gifstoffen effectief te verwijderen.

Do's:

 • Hydrateer intensief met serums en crèmes.
 • Drink veel water of groene thee om de hydratatie van binnenuit te ondersteunen.
 • Gebruik zachte, hydraterende reinigingsproducten.

Don'ts:

 • Gebruik geen agressieve exfolianten of alcoholhoudende toners die de huid kunnen uitdrogen.
 • Overslaan van de nachtverzorging; je huid herstelt 's nachts.

 

Week 2: voed je huid

Je huid begint de voordelen van verhoogde hydratatie te tonen. Deze week kan je al tekenen zien van een verbeterde textuur en elasticiteit. “Nu je huid beter gehydrateerd is, is het tijd om voedingstoffen toe te voegen en herstellende producten te introduceren", raadt de dermatologe aan.

Serums met vitamine E en C zijn uitstekend om de huid te voorzien van essentiële antioxidanten. Ceramide-gebaseerde vochtinbrengende crèmes helpen de natuurlijke barrière van de huid te herstellen en vocht in te sluiten.

Do's:

 • Introduceer antioxidantrijke producten zoals vitamine C-serums.
 • Eet voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zoals bessen en groene bladgroenten.

Don'ts:

 • Overbelast je huid niet met te veel nieuwe producten tegelijk.
 • Vermijd blootstelling aan de zon zonder SPF-bescherming.

 

Week 3: focus op herstel

In de derde week kunnen merkbare verbeteringen in fijnere lijntjes en algemene huidstructuur zichtbaar zijn. Dr. Lodewick: “De huid begint zich te vernieuwen. Producten die celvernieuwing stimuleren, zoals die met retinol, kunnen nuttig zijn."

Do's:

 • Begin met zachte exfoliatie om dode huidcellen te verwijderen.
 • Blijf de huid hydrateren.
 • Overweeg producten met retinol voor celvernieuwing.

Don'ts:

 • Gebruik retinol niet tegelijkertijd met vitamine C; wissel ochtend- en avondroutines af.
 • Sla het gebruik van SPF niet over, vooral als je retinol gebruikt.

 

Week 4 en verder: evaluatie en onderhoud

Na een maand van aandachtige huidverzorging, gekoppeld aan een alcoholvrije levensstijl, zou je duidelijke verbeteringen in je huidgezondheid moeten zien. “Dit is het moment om de vooruitgang te evalueren, te bepalen wat het beste werkt voor je huid en die routine verder te zetten. Dr. Lodewick benadrukt het belang van onderhoud en opvolging: “Blijf de routines die voor jou werken volgen en pas ze aan naarmate je huid verandert en evolueert. Bescherm je huid tegen dagelijkse stressfactoren zoals vervuiling en UV-straling. Producten met SPF en ingrediënten die vechten tegen vervuiling zijn essentieel. Blijf hydrateren en voeden, en onthoud dat een gezonde huid een voortdurende inspanning vereist.”

Do's:

 • Evalueer je huid en pas je routine aan op basis van de behoeften van je huid.
 • Blijf consistent met de routines die werken.

Don'ts:

 • Verwacht geen onmiddellijke wonderen; huidverbetering kost tijd.
 • Stop niet met je routine zodra je verbeteringen ziet; onderhoud is cruciaal.

Over Skindr

Skindr is een medische app die ervoor zorgt dat mensen gemiddeld binnen de 48u professioneel huidadvies ontvangen van een dermatoloog, inclusief behandelplan en voorschrift. Zonder ellenlange wachtlijsten, zonder verplaatsing, zonder gedoe.

De app werd in 2021 door dr. Annelies Avermaete (dermatoloog) en Jochen Boeykens (patiënt) in samenwerking met 20 dermatologen gelanceerd. Skindr heeft als doel om patiënten de best mogelijke dermatologie-ervaring te bieden en om voor dermatologen de best mogelijke werkplek te zijn.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Skindr

Skindr is een medische app die mensen helpt om snel en professioneel huidadvies te ontvangen van een dermatoloog, inclusief behandelplan en voorschrift. Zonder ellenlange wachtlijsten, zonder verplaatsing, zonder gedoe.

De app werd in 2021 door dr. Annelies Avermaete (dermatoloog) en Jochen Boeykens (patiënt) in samenwerking met 20 dermatologen gelanceerd. Ondertussen is de organisatie uitgegroeid tot 1 van de grootste dermatologiepraktijken in België en Nederland met duizenden patiënten. Skindr heeft als doel om patiënten de best mogelijke dermatologie-ervaring te bieden en om voor dermatologen de best mogelijke werkplek te zijn.

Download de Skindr app in de Apple App Store of de Google Play Store